Refinansiering av dyre lån – slik går man fram

I dag finner man mye reklame i blant annet sosiale medier og på TV der banker lokker med både forbrukslån og kredittkort. For mange vil det ikke by på større problemer når det kommer til å betjene mange lån, men for noen vil det bli dyrt i lengden. Da kan det lønne seg å refinansiere. Bluestep er en av bankene i Norge som tilbyr refinansiering med sikkerhet i bolig.

Når man søker om refinansiering, er målet å få et lån som er høyt nok til å dekke gjelden man har fra før. På den måten vil man bare ha ett lån å konsentrere seg om, og det vil være veien ut av økonomiske problemer for mange. Hvis man vet hva man må fokusere på, kan man spare tusenvis av kroner i året.

Finn det beste tilbudet

Noe som er viktig å tenke på når man begynner prosessen med å søke om refinansiering, er at man kan spare mye penger på å sammenligne tilbud hos mange banker. Hver bank har sine egne satser når det kommer til ulike gebyrer, og her kan spennet være stort. Det er viktig å ta en titt på hva banken tar i etableringsgebyr og terminbeløp.

En annen ting som vil ha stor betydning for hva man må betale i totalbeløp på lånet, er rentesatsen. Renten fastsettes etter en kredittvurdering, slik at denne naturlig nok vil variere fra bank til bank. Det som utgjør forskjellen, er at de forskjellige aktørene vil ha ulik oppfatning av hvor stor risiko det er å innvilge lån. På den måten kan man oppleve stor variasjon fra bankene.

Refinansiering med sikkerhet

Når man betjener mange dyre smålån, er det lett å miste kontrollen. Ofte er det slik at man glemmer å betale en regning, noe som resulterer i dyre inkassosaker. Det kan også gå så langt at man får en betalingsanmerkning, og det betyr at man ikke kan få innvilget et lån uten sikkerhet. I et slikt tilfelle må man benytte seg av en annerledes fremgangsmåte.

Når man ikke kan få lån uten sikkerhet, må man se på muligheten for å stille med sikkerhet i sin egen bolig. Det betyr at man må ta seg tid til å finne en bank som er villig til å innvilge et lån med sikkerhet, og her vil det også være lurt å sammenligne tilbud. Ved å stille med garanti, vil man også få gunstigere lånevilkår.

Kredittvurdering

Alle som sender inn en lånesøknad, må gjennom en kredittvurdering. Her blir det tatt en grundig sjekk av mange ulike punkter, blant annet betalingshistorikk og jobbsituasjon. Det er viktig at man vet hvilke faktorer som blir sjekket, slik at man vet om man har et godt grunnlag til å få innvilget søknaden. Det er blant annet viktig for banken at låntaker har fast inntekt.

Etter kredittvurderingen vil man få utdelt en kredittscore, og denne gir en pekepinn for banken på hvor stor risiko det er å låne ut pengene. Det er dette resultatet som gir utslag i hvilken rente man får hos bankene. Selv om man får lav kredittscore hos en bank, betyr det ikke at en annen ikke vil sette en høyere score. Derfor lønner det seg å være tålmodig i låneprosessen.

Raskere gjeldfri

Når man betaler ned på mange smålån, klarer man ofte ikke å betale mer enn minstebeløpet på hvert avdrag. Det vil da ta lang tid før man klarer å bli gjeldfri. Ved å samle gjelden, vil man få mer penger til gode hver måned. Det gir en god mulighet til å velge en høyere sum som man betaler i avdrag på det nye lånet.

For å bli raskere gjeldfri, er det også viktig at man velger den korteste nedbetalingstiden man har mulighet til. På den måten vil man få bedre kontroll over gjelden, og man kan se at beløpet man skylder vil minke jevnt og trutt. Det vil ofte være en god idé å sette opp et budsjett, slik at man får god kontroll på inntekt og utgifter.

Låneagenter

  • Det er viktig å fokusere på den effektive renten
  • Mange banker ønsker at man har en årsinntekt på minst 250 000 kroner

Det kan ofte være tidkrevende å skulle sende inn søknaden sin til hver enkelt bank, og da kan man spare mye tid på å benytte seg av en låneagent. Dette er aktører som spesialiserer seg på å sende søknaden til et stort antall av nøye utvalgte banker. På den måten kan man motta lånetilbud, og studere lånedokumentene i fred og ro før man velger ut det beste tilbudet.